Bokmässan

Elisabet Hellsten

Internationella torget presenterar:

UTSÄND Arbeta, leva och älska i krigets mitt

 Elisabet Hellsten har en bred erfarenhet av bistånd. Under många år har hon arbetat med Sidas arbete i Sydamerika och Mellanöstern och under ett par år för UD som diplomat i Irak. Hon började som volontär för svenska kyrkan i Limas kåkstäder och som representant för Rädda Barnens verksamhet i Sydamerika.

Hennes bok är en inifrånberättelse om hur det är att utifrån olika perspektiv och utmaningar arbeta med svenskt bistånd. Om hur folkrörelsernas verksamhet flätas samman med Sidas och UD:s ansträngningar för fred och rättvisa för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor.

1982 blir sjuksköterskan Elisabet Hellsten ögonvittne till en brutal massaker i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i Beiruts utkanter. Några år senare är hon i Peru, volontär i Limas kåkstäder, medan inbördeskriget mellan regimen och den maoistiska gerillan Sendero Luminoso rasar. Hon blir Sidas chef i Colombia, försöker bygga fred där våldet är vardag och kriget mellan FARC-gerillan, armén och paramilitären sliter sönder landet.

Nästa uppdrag är Irak: svensk diplomat i skottsäker väst i krypskyttarnas och bilbombernas Bagdad. Men en ny fara kommer inifrån: cancer. Efter två år av operationer, cellgift och dödsångest vinner hon kampen mot sjukdomen. Sedan far hon till nästa krishärd, Afghanistan, som rådgivare i demokrati och mänskliga rättigheter.
Genom berättelsen löper hennes livs kärlekshistoria, med jobb och avstånd som ständiga hinder.

Detta är en berättelse om ett liv som drivits av viljan att arbeta för fred och rättvisa ute i världens konflikter.

Elisabet Hellsten är idag hotellchef i Jacuma, en liten fiskeby i nordöstra Brasilien med några av Brasiliens finaste stränder.

 

 

 

Internationella Torget är ett nätverk av organisationer, myndigheter och förlag som arbetar med globala utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Dessa aktörer hittar Du såväl som utställare som arrangörer av program på vår scen.

Ofta knyts kontakter mellan utställande organisationer som leder till samverkan i andra sammanhang. Är Din organisation intresserad av nätverket? Kontakta projektledningen för mer information.

patrik.desthon[at]palmecenter.se

Följ oss på Instagram!

Instagram has returned invalid data.

Kika på Instagram